Need a beader? Here's Nida da Beader ;)
Jahitan Dan Sulaman Manik Dan Labuci, beads and sequins
By: nida bead

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]
Sunday, 9-Aug-2009 05:12 Email | Share | | Bookmark
PROMOSI AIDILFITRI 2009

Hai...
Sekarang dah bulan Jun!

Untuk kaum Hawa, dah ganti puasa ke?

InshaAllah, tak lama lagi, Ramadhan al-Mubarak akan menjelma.

Kemudian, Syawal yang dinanti akan muncul kembali. (Yahooo.. raya lagi )

Baju raya tahun ni dah settle ke? Dah siap? Baguslah.. Cantik tak? Mesti cantik, kan? Apa kata kalau kita naikkan lagi serinya dengan tambahan kilauan manik dan labuci, dan lain-lain yang sewaktu dengannya?

Sempena Aidilfitri 2009, saya tawarkan harga promosi.

Cepat, cepat hantar tempahan anda. First come, first serve ye.

Hasil jahitan saya mementingkan kualiti.

Nilai wang ringgit ialah satu bonus bagi saya, tapi kepuasan hati tak ada gantinya...



Nida bead
http://nidabead.fotopages.com
016 680 6406


Tuesday, 9-Jun-2009 04:42 Email | Share | | Bookmark
Nid@Bead @ Floral Bouquet (Baju Pertandingan FTIMDC)


Hai..
ini baju yang saya masuk bertanding pada Pertandingan Sulaman Manik Kristal dulu.

Saya asingkan entry ini daripada entry yang cerita pasal dinner tu sebab kalau letak sekali, gambar ni jadi kecil.

Hasil jahitan pada baju ini taklah membanggakan saya sangat.

Sebab saya buat last minute. Kes nak cepat dan tak cukup masa pun nak buat betul2 ikut kehendak hati.. Sebab busy dengan urusan-urusan lain.

Takpe.. Sifu RJ kata, kalau tak menang this year, nanti next year masuk lagi

Quote:

Hai Wansya,
thank you.. tp serius, rasanya my job tu tak la bagus mana.. tak boleh nak ckp apa selain tak cukup masa. takpe lah.. pengalaman beading saya pun baru seciput... tu lagi satu hal lah.. agree with u, pengalaman tu mmg priceless..

Hai Diana,
utk dinner lepas, mmg ada. Kalau ikut perancangan RJ, dlm bln 12 nanti dia akan announce pasal pertandingan baru. Awal sikit announcement next year sbb nak bagi masa prepare lama drp dulu. Dinner akan ada dlm bln 4 juga, kalau ikut perancangan awal lah. Sbb bersempena birthday FTIM.

Utk sekarang, Diana leh wat exam dulu, dan siapkan kerja2 manik yang kata pending tu


Hai diana iredk
Yep, seronokkan, malam tu .. Dapat tengok design yg cantik2 ya amat... Nasib baik akak main terjah aje join pertandingan tu.. Masa tu tak tau design org lain punya lah lawa... Kalau tau, mesti akak tak masuk

Hai dzila,
dah close up dah tu... tapi gambar bubuh sekaligus sbb jenuh nak edit
Lagipun, gambar ni ambik kat mannequin dan kamera tak guna flash. Dgn tangan ketar2 dan tunggu dia snap tu, gambar jadi blur. kalau close up nak pegang kamera leceh sikit.. Nanti saya cari tripod .. Ntah mana letak dah ..
-------------------------
hai amelia ke, nak panggil rozamy ye?
mm, photo funia? bunyi mcm best ni... nanti akak google ye.
tima kasih.. byk lagi kena belajar dan improve ni...

hai diana,
yep, memang canggih2 belaka.. Pstt.. Sebenarnya, masa tengok baju orang lawa2 tu, akak rasa malu dgn baju yang masuk ni Rasa kalau boleh nak kensel .. Tapi mana boleh kan... Nasib baik first time tengok hasil orang lain kat competition macam tu. Kalau dah pernah tengok, memang tak sampai hati nak masuk bertanding...
Selalu2 browse FTIM website untuk tau news pasal pertandingan.. tapi, RJ kata dulu akan announce bln december!!

salam pu3..
yep, akak terlebih berani (dan ada bengong juga masa tu ) Tu pasal la berani masuk.

hai BntB,
ahahah... tengok la hasil jahitan ciput saya ni...
tak dapat nak lawan orang lain punya yg jahit walau pun 3 hari tue....


Salam meorjay,
tima kasih..
err.. ni puji ikhlas ke tak ni ? gurau je.. jgn mare pule...

hai littlestars
ni idea sempoi aje... kalau dah biasa, ok aje, inshaAllah memang boleh buat ..



Sunday, 7-Jun-2009 00:59 Email | Share | | Bookmark
Dinner FTIMDC (April 2009)


Yoohoo...

Saya nak kongsikan pengalaman dinner FTIMDC, walaupun dah 2 bulan kelewatan

Semestinya anda yang mengikuti perkembangan dunia manik dah dapat cerita-ceriti daripada fp lain. Apapun, saya kongsikan cerita saya pula, ye.

First up, tahniah untuk pemenang2 pada malam itu. Kerja you all, dan kerja kawan-kawan lain memang lawa-lawa. Memang amazing, kerjatangan you all.

Dinner FTIMDC telah diadakan sempena ulangtahun ke-10 usia FTIMDC.

Pada malam itu, Sifu Sulaman (Manik/labuci/benang/dll) Rosita Jaafar memberikan penghargaan kepada contributors yang telah banyak membantu beliau dalam jatuh bangun beliau dalam dunia sulaman manik labuci ini.

Dan, bersempena birthday ke-10 FTIMDC ini, RJ telah menganjurkan pertandingan Piala Sulaman Manik Kristal.

Saya dan 22 teman-teman dalam dunia manik telah menyambut cabaran ini.

Pada mulanya, saya tak merancang langsung untuk hadir, kerana kekangan urusan keluarga, tapi akhirnya, berkat 'cucukan' Nora Manik (orang kanan RJ ni), yang juga AJK Dinner, akhirnya saya surrender. (Sedikit cerita tentang persiapan saya telah saya kongsikan di http://nidabead.fotopages.com/?entry=1824072 sini. )

Saya mengambil masa kira-kira 12 hari (12 hari tu kena tolak [kerja fulltime + urusan keluarga + masa dengan anak kecil yang sangat clingy + lain-lain] ) untuk menyiapkan baju saya.

Hasilnya tak lah memberangsangkan sangat. Biasa-biasa aje. Tapi, kekangan masa tak mengizinkan saya menghasilkan kemasan yang lebih mengancam dan menyerlah. Sebenarnya saya bercadang untuk memperbaiki design yang sedia ada. Tapi tu kena tunggu dulu lah..

Apapun, dengan menyertai pertandingan ini, saya belajar banyak benda baru, dan saya kena 'push' diri saya untuk belajar sulaman baru (first time buat 'dangle'), gunakan kristal dan berkenalan dengan sulaman benang.

So, even waktu menjahit tu, saya dah thankful saya decide untuk bertanding. Sebab saya belajar banyak benda baru.

Dan, saya dah siapkan baju raya untuk this year. Biasalah, beader sendiri tak sempat jahit baju raya untuk diri sendiri, kan? Tapi not this year.

Sijil telah kumiliki. InshaAllah akan terus kumpul sijil lepas ni.

Pada malam tu, saya berkenalan dengan beaders lain. Duduk semeja dengan Zalmilah (sweetbeads), Yananona, dan beaders lain (tak ingat nama sebab takde fp) Lagi pulak, dah 2 bulan dinner berlalu. Saya dah lupa. Sorry ye. Lepas ni kita kontek2 balik ye..! Sempat juga berkenalan dengan miz DZcreative.. Dan sempat bersalam dengan BeautyntheBeads. Ampun pada semua sebab tak kontek sgt lepas dinner - saya BUSY tahap gaban lepas tu! Ada ramai beaders lain yang tak sempat saya kenal.. Takpe, inshaAllah ada rezeki, kita jumpa lain kali, ok..

Kira-kira sebulan selepas dinner, saya ke FTIM di Subang Jaya untuk mengambil semula baju saya. (Busy sangat sampai tak sempat pick up baju!!)

RJ berada di FTIM. Apa lagi, saya mengambil peluang untuk bertemu beliau. Pada malam dinner tu, memang kami tak berkesempatan berkenal-kenalan. Maklumlah, tuan rumah mestilah sibuk, kan?

Sekali lagi saya rasa bertuah kerana 'gatal' masuk pertandingan itu. Ia menjadi batu loncatan untuk berkenalan dengan sifu sulaman yang dah terkenal di negara kita. Sifu RJ mencadangkan saya menyertai kursus advanced yang FTIM tawarkan. Yes. InshaAllah I will join her class, but not in this near future. Saya perlu tumpukan perhatian ada keluarga dulu. Mungkin dalam tahun depan, inshaAllah.


Saturday, 6-Jun-2009 00:50 Email | Share | | Bookmark
Nid@Bead @ Floral Viva


Hai..
Ini ialah kurung dengan jahitan manik yang dah di-revamp.

Dulu saya ada mention nak buka jahitannya. Sekarang dah buka.

Dulu jahit manik iring pada lengan baju, tapi sekarang saya tukar sikit.

Saya jahit iring bentuk V, ditambah dengan sedikit labuci bentuk bunga pada tengah jahitan bentuk V.

Pada bunga di badan, memang dari dulu saya jahitkan manik-manik kecil untuk menaikkan seri baju.

Kurang menyerlah sebab warna silver.

Saya namakan design ni Floral Viva, sebab ada bunga (flora) pada jahitan bentuk V.

Pada bunga-bunga di badan baju, saya tambahkan manik-manik kecil untuk menaikkan seri.


Tuesday, 5-May-2009 07:43 Email | Share | | Bookmark
Nid@Bead @ Simple Design - Shirt Natasya


Hai...
Ini pun kira latest projek yang siap.

Simple design - memang saya nak buat simple aje. So, untuk yang ini, saya cuma jahit lurus ikut design sedia ada pada tangan dan sebelah kanan dada.

Designnya simple aje, tak nak rumit2, sbb saya lebih suka simple2 bila pakai. Cuma tambah sikit dgn manik dan labuci.

Bila dah siap, nampak mcm kosong sikit di bahagian dada. Tapi, saya masih belum berkesempatan menambah apa-apa... Mungkin nanti...



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net